Goed en genoeg slapen is niet evident

De resultaten van de slaapenquête (bron Wetenschapsweek.be)

Slechts een derde van de Vlamingen vindt dat hij goed slaapt. Dit blijkt uit de slaapenquête, die de voorbije weken naar de slaapervaringen van de Vlaming peilde. De enquête is een initiatief in het kader van de Dag van de Wetenschap, die aanstaande zondag 25 november plaatsvindt om duidelijk te maken dat zelfs in alledaagse zaken wetenschap vervat zit.

De resultaten van de 3 840 deelnemers aan de slaapenquête, samengesteld door het Multidisciplinair Centrum voor Slaapmonitoring van UZ Leuven en de Groep Wetenschap en Technologie, departement Werktuigkunde, afdeling Biomechanica van de KU Leuven, geven een inkijk van de slaapervaringen van de Vlaming. Uit de resultaten blijkt dat bijna een vierde (24%) van de deelnemende Vlamingen zichzelf een slechte slaper vindt, terwijl een kleine helft (46%) aangeeft nu en dan een slechte nacht te hebben. Het is zelfs zo dat 15% van de mensen die de enquête hebben ingevuld, tekens vertonen van chronische insomnia. (Hierbij ligt de slaper meer dan 20% van de tijd wakker, terwijl hij last heeft van slaperigheid of vermoeidheid.)

Volgens slaapspecialisten is het belangrijk om de dag correct af te bouwen voor het slapengaan. Door de prikkels te verminderen voor we gaan slapen, komen het lichaam en de geest tot rust en is inslapen eenvoudiger. Echter, 55% van de deelnemende Vlamingen geeft aan een uur voor ze gaan slapen nog te SMS’en, chatten of surfen op het internet.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt bovendien dat we te weinig slapen: 65% slaapt 7 uur of minder. 39% van de mensen die de enquête hebben ingevuld, geeft aan de tijd niet te hebben om gemiddeld meer dan 7 uur in bed te liggen. 10% zou zelfs slechts 5 uur per nacht of minder slapen.

Volgens het slaaponderzoek is ook het gebruik van slaapmiddelen opmerkelijk: 14% van de ondervraagde Vlamingen maakte hier in de afgelopen maand gebruik van, terwijl 8% dit zelfs 1 of meerdere malen per week doet.

De slaapenquête heeft niet de bedoeling om een diagnose te stellen of mensen ongerust te maken. Bij problemen is het best een arts te raadplegen. Het slaaponderzoek is wel bedoeld om mensen ‘wakker te schudden’. Verder is de enquête een illustratie dat wetenschap in ons dagelijks leven aanwezig is en zelfs in zaken die we niet meteen met wetenschap associëren,”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *